Iva i put do employer branding-a

Iva je sveža preletačica iz marketinga u employer branding, komunikolog po vokaciji, kopirajterka po suštini. U želji da iskoreni krilaticu “Ćuti, bitno je da ima posla” i dokaže kako svako zaslužuje dobrog lidera i priliku da prestane da mrzi ponedeljke, našla se u cipelama employer branding specialista u scale up-u Smallpdf.

Iva, nedavno si krenula da radiš kao employer branding menadžerka. Kako je izgledao tvoj karijerni put i zbog čega si se odlučila za razvoj u ovoj oblasti?

Kada bih pokušala da budem slikovita, rekla bih da je moj karijerni put izgledao kao moja prva vožnja magistralnim putem od Beograda do Jadrana: ispunjen jasnim deonicama sa rigidnim ograničenjima brzine, radovima na putu i posledično odlukama u poslednji čas, da li ipak krenuti preko Bosne ili sačekati u koloni, nekoliko odrona, jedno pucanje gume između dve granice, ali me je konačno doveo do te čuvene krivine u Brajićima gde mi pogled zapljusne nepregledni horizont Jadrana i osećaj da sam baš tamo gde bi trebalo da budem.

Ako bih morala da obuzdam kopirajterku u sebi i pružim malo konkretniji odgovor, rekla bih da me je od prve prakse do danas vodila samo empatija i pažljivo osluškivanje sebe i svojih ambicija. Od juniorskih početaka u kreativi marketinške agencije, kada sam pokušavala da se stavim u cipele idealnog kupca, preko vođenja tima u startapu, gde sam pokušavala da proniknem u motive i aspiracije svake osobe sa kojom sam radila i usmerim je u skladu sa tim, pa sve do mentorskih i edukatorskih pozicija u kojima sam živela verovanje u to da se znanje umnožava samo kada se deli. Empatija.

To je jedini logičan odgovor na pitanje zašto sam izabrala poziv koji me stavlja u direktni kontakt sa ljudima, njihovim iskustvom, željama, idejama, razvojem i pretakanjem svega toga u jasne poruke koje će privući još nama sličnih zaljubljenika u svoj posao.

Koja iskustva su najviše doprinela tvom razvoju i interesovanju za ovu oblast?

“Ćuti, bitno je da ima posla”, “Ako ti nećeš da radiš, ima ko hoće”, redovna plata i prijava na pun iznos kao benefiti u oglasima za posao – to su verovatno bili okidači da se probudim i shvatim da svoju svrhu više ne vidim u pisanju slogana i TV reklama već u promeni svesti ljudi koji i dalje žive sa uverenjima nekih starih vremena.

Presudna su, naravno, bila i korisnička iskustva. 😄 Kada si zaposlena u nekoj firmi, bolje od svih znaš da li bi nekome sa strane preporučila da se pridruži timu ili ne. Bila sam u situacijama kada bih rado iskoristila svaki deo svog medijskog prostora da pozovem ljude koje poznajem da radimo zajedno, a i u onim kada bih caps lockom pisala “NI SLUČAJNO SE NE PRIJAVLJUJ!”

Kao što sam budno pratila tatinu vožnju do mora i bez mape znala da pronađem svoj put godinama kasnije, tako sam pratila i dobre i loše poslodavce, kako svoje, tako i tuđe. Slušala sam druga iskustva, posmatrala tržište i pronašla (ne tako) tajni sastojak svake uspešne kompanije: srećnog zaposlenog.

Uprkos mišljenju da se srećan zaposleni može pronaći samo na kraju duge, pored ćupa sa zlatom, kako gladi dlaku svog jednoroga, njega često možete videti i u divljini – okruženog ekranima i kablovima, sa punomoćjem nad svojim pravom odlučivanja o prisustvu na tim bildingu i sa liderom koji veruje u njega i njegov rad.

Kako izgleda graditi employer branding procese od starta i šta smatraš za prednosti tvoje trenutne pozicije?

Biću fer i počeću od prednosti, jer radim u product kompaniji na pretežno outsource tržištu. Smallpdf ima zdrav i (relativno) mlad proizvod, nema investitore, što automatski znači potpunu slobodu. Štreber u meni je presrećan jer to ne podrazumeva anarhiju, već fleksibilnost i agilnost. Svi zaposleni znaju sve procese, a timovi imaju autonomiju nad određivanjem svojih malih dnevnih i nedeljnih rituala.

Na mene se to odražava tako što ideja koju imam ne mora da prođe niz od 7 odobrenja kako bi krenula u realizaciju, već je dovoljno samo jedno “Hajde da probamo”. A probamo baš mnogo toga.

Mana je to što se pre mene u kompaniji niko nije bavio employer branding-om, ali dobra strana je takođe to što se pre mene u kompaniji niko nije bavio employer branding-om. Ako me razumeš 😄. Bolje je graditi nešto od nule, nego ispravljati već izgrađeno, mada imam tu sreću da je postavljena sjajna osnova – srećni zaposleni. I uglavnom nemaju jednoroge, mada imamo jednu zmiju i mnogo pasa i mačaka.

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

Kada bi moja ličnost bila kompanija, verovatno bi svi procesi bili formirani oko jedne ključne prostorije koja bi odisala atmosferom toplog doma, i sadržala bi fotelju, kauč i terapeuta. 😂 Svaki dan bi počinjao kratkom individualnom sesijom i svi bi bili pod budnim okom burnout redara. To verovatno potiče iz mog ličnog iskustva burnouta, ali hej, ovde ipak pričamo o mojoj ličnosti.

Šalu na stranu, u vremenu u kom živimo, smatram da je izuzetno važno pričati o mentalnom zdravlju, a još važnije preduzeti nešto po tom pitanju. Pa hajde da krenemo od toga.

Ako idemo dalje, znam da moja kompanija ne bi postala muzej neiskorišćenih Fitpass kartica i nikada upaljenih Plejstejšna. Možda bih je najpre uporedila sa nekim američkim dajnerom, u kom uvek ide dobra muzika iz ‘80ih godina (idealno neki soundtrack, bar je tako u mojoj glavi 😂), a u uglu bi stajao džuboks u koji bi zaposleni ubacivali žetone i izvlačili benefite koji su njima potrebni. Jer zaista iskreno verujem da nijedan benefit (ako izuzmemo mogućnost ličnog usavršavanja) nije “one-size-fits-all”.

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Kroz tvoj espresso je prošlo toliko dobrih linkova, da mislim da postoji velika verovatnoća da bih neki ponovila sada kada bih krenula da nabrajam.

Zato neću ulaziti u stručnu “literaturu”, već ću spomenuti Žiška podkast i još jednom glasno čestitati mojim bivšim kolegama koji su uspeli da naprave pravu malu oazu među domaćim agencijama. Oduševljava me izbor tema kojima se bave u svojim podkastima, pa sam čak dva puta odslušala epizodu o igrama reči, ali i studioznu obradu teme gaslajtinga.

Pokušaću da prospem jednu emotivnu mudrost ovde i reći ću da moja inspiracija nema link, jer se može vezati samo za ljude 😌 Nema tog trenda, uputstva ili direktive koji će doneti bolju ideju od one koja se rodi kroz razgovor sa onima čiji problem želimo da rešimo.

Zato pričam sa prijateljima, kolegama, saradnicima, okružujem se istomišljenicima i neistomišljenicima i pokušavam da čujem i razumem njihove motive, ambiciju i ideje. I svakoga dana sve više verujem u to da će aktivno slušanje spasiti svet.

Podrži Empple zajednicu

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.